Adevar si Credinta

Daca ateismul este o religie, atunci sănătatea este o boală!!!

Predica la Duminica Izgonirii lui Adam din rai

leave a comment »

Frati crestini,

Citim in Evanghelia de la Matei (6,14-21) asa:

Că de veţi ierta oamenilor greşealele lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; Iar de nu veţi ierta oamenilor greşealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşealele voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie. Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură. Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.”

unde este comoara ta, acolo va fi si inima ta!”…ce cuvinte pline de inteles…

Unde este comoara noastra astazi cand mentalitatea noastra trece printr-o noua criza a reperelor si a identitatii? Lumea de azi se vrea „eliberata” de religie si de morala si se „multumeste” cu o falsa independenta si autosuficienta. Ratiunea si-a decretat autonomia si a ocupat locul pe care il ocupa credinta, iar Dumnezeu  a fost si este considerat ca inutil si anacronic.

In vremurile mai recente omul autonom a incercat umplerea acestui gol , lasat de uitarea lui Dumnezeu, prin crearea unui nou tip de viziune eshatologica – s-a crezut ca bunastarea si tehnica vor fi capabile sa aduca pe pamant paradisul pierdut…astfel s-a incercat transformarea lumii intr-un paradis al propriilor placeri. Omul recent nu se mai concepe ca o fiinta creata de Dumnezeu, ci ca o fiinta sociala, importanta pentru el fiind „mantuirea” sociala nu mantuirea sufletului, care nu-l mai preocupa deloc…

Unde este comoara noastra? Unde este inima noastra?

In toata aceasta valtoare a lumii, in fata acestei agitatii permanente, in fata nevoilor artificiale de „doping” (viteza, alcool, droguri, etc) Ortodoxia ne pune in fata Duminica Iertarii si realitatea postului. Multi vor zambi la auzul acestor cuvinte crezand ca nu-si au rostul si uitand ca viata este un dar, oferit in mod liber de catre Dumnezeul iubirii, Care ne-a adus „dintru nefiinta la fiinta” nu doar pentru o existenta biologica. In momentul in care ne ducem existenta doar pe plan biologic vom fi ca cei de dinainte de potop , carora Dumnezeu le zice – „Nu va ramane Duhul Meu pururea in oamenii acestia, pentru ca sunt numai trup” (Facere 6,3).

Iubiti credinciosi,

Telul nostru este Imparatia lui Dumnezeu, este indumnezeirea adica „urcusul spre casa Dumnezeului nostru”. Insa Imparatia este si in „mijlocul” nostru sau chiar „inlauntrul” nostru. Imparatia lui Dumnezeu nu este doar un obiect al sperantei noastre viitoare, ci si o realitate care trebuie sa fie prezenta in viata noastra! Sa aratam asadar frumusetea acestei Imparatii inca de pe acum prin iertare si post.

„Iertarea este mireasma pe care violeta o lasă pe călcâiul care a strivit-o.” Ne spunea Mark Twain. Se stie ca o completa definitie ce se poate da ortodoxiei este aceea de religie a iubirii si iertarii. Spune Sfanta Scriptura: „Sa ne iubim unul pe altul, pentru ca dragostea este de la Dumnezeu si oricine iubeste este nascut din Dumneseu si cunoaste pe Dumnezeu. Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, caci Dumnezeu este iubire” (I Ioan 4, 7-8); „Cine nu iubeste pe fratele sau ramane in moarte.” (I Ioan 3, 14).

Porunca iubirii si a iertarii fata de semeni este asa de categorica pentru un crestin, incat tot acelasi Sfant Apostol spune: „Daca zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele sau il uraste, mincinos este.” (I Ioan 4, 20).

Iertarea si postul sunt antidotul instrainarii de Dumnezeu si refuzul cu fapta al pacatului . Sunt autoeducarea omului pentru refacerea sanatatii lui spirituale si psihice. Prin infranarea de bunavoie sau prin limitarea cantitatii de hrana, a placerilor si a confortului, credinciosul isi exercita vointa, isi combate patimile si readuce stapania mintii asupra sufletului si trupului lui. Se impotriveste legii pacatului, care vine in opozitie cu constiinta lui, si introduce legea lui Dumnezeu, care odihneste constiinta si creeaza adevaratul confort sau adevarata odihna.

Frati crestini,

Prin post constietizam dependenta noastra fata de lume, dar in acelasi timp ne regasim locul nostru de stapan al ei. Doar noi, oamenii ne putem infrana si posti. Animalele sunt conduse de instinctele lor si mananca orice gasesc. Noi, prin abtinerea noastra voluntara de la hrana ne controlam poftele si ne punem in lucrare puterea noastra stapanitoare; inlaturam presiunea pe care o exercita asupra noastra legea naturala si traim libertatea vietii spirituale! In aceasta perspectiva postul isi afla sensul lui deplin.

” A mers avva Lot si i-a zis: avvo, dupa puterea mea imi fac putina pravilă și putinul post și rugăciunea și citirea și liniștea și după puterea mea sunt curat cu cugetele. Ce mai am a face? Deci, sculându-se bătrânul, si-a întins mâinile la cer și i s-au făcut degetele ca zece făclii de foc. Și i-a zis: De voiești, fa-te tot ca focul!” (Avva Iosif cel din Panefo) – Comoara trebuie sa o descoperim inlauntrul nostru, caci fiecare „fibra” a fiintei noastre trebuie sa „arda” de dorul lui Dumnezeu!

Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie.Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-mi-l mie, sluga Ta. Asa, Doamne Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sä nu osandesc pe fratele meu. Ca binecuvantat esti Tu in vecii vecilor. Amin.

Reclame

Written by Eshaton

Februarie 10, 2010 la 21:00

Publicat în Adevar si Credinta

Tagged with , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: